Poniedziałek (23.09.2024)
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Menu |
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, orkiszowe, |
Zupa jarzynowa z koperkiem, pierogi z mięsem, warzywa królewskie woda z cytryną i miodem. |
Mix owocowy, marchewka, kakao. |
Alergeny |
pozycje: 1,7 |
pozycje: 1,7,9 |
pozycje: 1,7 |
Wtorek (24.09.2024)
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Menu |
Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane, |
Rosół z makaronem, sztuka mięsa w sosie własnym, kasza pęczak, marchewka z mandarynką i porem w sosie jogurtowym, kompot. |
Kisiel, banany, kompot owocowy. |
Alergeny |
pozycje: 1,3,7 |
pozycje: 1,7 |
pozycje: 1,7 |
Środa (25.09.2024)
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Menu |
Kasza manna na budyniu, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, z masłem, szynka drobiowa, twaróg |
Zupa ogórkowa na żeberkach z koperkiem, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, ziemniaki, ogórek małosolny, woda z imbirem i miodem. |
Jogurt naturalny z truskawkami, herbata miętowa. |
Alergeny |
pozycje: 1,7 |
pozycje: 1,7,9 |
pozycje: 1,7 |
Czwartek (26.09.2024)
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Menu |
Płatki zbożowe na mleku, pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie z masłem, szynka konserwowa, ser hochland, pomidor, ogórek zielony, sałata, rzodkiewka, herbata |
Krem z marchwi na mleku kokosowym, rolada gyros z mięsa mielonego, kasza bulgur, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka, woda z cytryną. |
Galaretka wiśniowa, kiwi, kakao. |
Alergeny |
pozycje: 1,3,7 |
pozycje: 1,7 |
pozycje: 1,7 |
Piątek (27.09.2024)
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Menu |
Płatki miodowe na mleku, pieczywo mieszane |
Zupa z soczewicy czerwonej z pietruszką, kotlet jajeczny, ziemniaki, marchewka z groszkiem i masłem, kompot. |
Bułka koktajlowa z serem, jabłka, herbata z cytryna. |
Alergeny |
pozycje: 1,7 |
pozycje: 1,7 |
pozycje: 1,7 |
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43
Uwaga 2.
Gramatura posiłków podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.
Zupa - 300 gr.
Skrobia - 100 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 100 gr.
Surówki - 100 gr.