Jadłospis

 

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

27.05.2024r

Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, ze słonecznikiem, z masłem, szynka drobiowy, serek kanapkowy, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną.

Zupa zalewajka po kielecku, makaron ze szpinakiem i mozzarellą,  woda z cytryną i miodem.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad

WTOREK

Śniadanie

 

 

Obiad

 

28.05.2024

Płatki mix zbóż na mleku, pieczywo żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne z masłem, polędwica sopocka, ser edamski, rzodkiewki, sałata, herbata z cytryną.

Zupa owocowa, pulpety drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, warzywa królewskie z masłem,  kompot.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad

ŚRODA

Śniadanie

 

Obiad

29.05.2024r

Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka wędzona, pasztet drobiowy, pomidor, sałata, ogórek, herbata 

z cytryną i miodem.

Krem z brokułów, z groszkiem ptysiowym, kotlet mielony 

z pieczarkami,  ziemniaki, sałatka wiosenna w sosie jogurtowym, kompot.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

CZWARTEK

 

30.05.2024r

 

Boże Ciało

 

PIATEK

 

 

31.05.2024r

 

Dzień wolny

 

Podwieczorki

 

 

 

Mix owocowy, marchewka, ciastka maślane.

Kisiel owocowy, jabłko, mleko.

Jogurt truskawkowy, banan herbata miętowa.

 

                                    Alergeny:  Uwaga 1 poniżej, pozycja 1,7.

Uwaga 1.                                                                                                                               


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Skontaktuj się z nami

Prywatna Szkoła Podstawowa im. Tony Halika

  • ul. Norwida 59
  • 84-240 Reda
Wyślij wiadomość