PONIEDZIAŁEK Śniadanie
Obiad
|
27.05.2024r Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, ze słonecznikiem, z masłem, szynka drobiowy, serek kanapkowy, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną. Zupa zalewajka po kielecku, makaron ze szpinakiem i mozzarellą, woda z cytryną i miodem. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad |
WTOREK Śniadanie
Obiad
|
28.05.2024 Płatki mix zbóż na mleku, pieczywo żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne z masłem, polędwica sopocka, ser edamski, rzodkiewki, sałata, herbata z cytryną. Zupa owocowa, pulpety drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, warzywa królewskie z masłem, kompot. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad |
ŚRODA Śniadanie
Obiad |
29.05.2024r Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka wędzona, pasztet drobiowy, pomidor, sałata, ogórek, herbata z cytryną i miodem. Krem z brokułów, z groszkiem ptysiowym, kotlet mielony z pieczarkami, ziemniaki, sałatka wiosenna w sosie jogurtowym, kompot. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
CZWARTEK
|
30.05.2024r
Boże Ciało
|
PIATEK
|
31.05.2024r
Dzień wolny
|
Podwieczorki
|
Mix owocowy, marchewka, ciastka maślane. Kisiel owocowy, jabłko, mleko. Jogurt truskawkowy, banan herbata miętowa.
|
Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycja 1,7.
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43