Przedszkole „Przygoda” w Redzie
PONIEDZIAŁEK Śniadanie
Obiad
|
21.07.2025r Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, ze słonecznikiem, z masłem, szynka wędzona, ser salami, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną. Składniki: mleko, kasza manna, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, masło, ser salami, szynka wędzona, ogórek zielony, sałata, pomidor, cytryna Zupa grochowa na boczku wędzonym, makaron z serkiem twarogowym i cynamonem, woda z cytryną i miodem. Składniki: woda, mięso, groch, marchew, por, seler, pietruszka, jabłko, makaron, ser, cynamon. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
WTOREK Śniadanie
Obiad
|
22.07.2025 Płatki mix zbóż na mleku, pieczywo żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne z masłem, szynka z indyka, twarożek z rzodkiewką, sałata, herbata z cytryną. Składniki: mleko, płatki zbożowe, pieczywo żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne, masło, ser salami, mięso z indyka, rzodkiewka, sałata, cytryna, herbata. Zupa jarzynowa, gulasz drobiowo-wieprzowy, kasza bulgur, buraczki z papryką i szczypiorkiem, kompot. Składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, truskawki, mięso drobiowe, mięso wieprzowe, kasza bulgur, buraki, papryka, oliwa, pomidor, jabłko, rabarbar, cukier. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7,9-obiad |
ŚRODA Śniadanie
Obiad |
23.07.2025r Płatki kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa, serek kanapkowy, pomidor, sałata, ogórek, herbata z cytryną i miodem. Składniki: mleko, pieczywo mieszane, płatki kukurydziane, masło, serek kanapkowy, szynka wieprzowa, pomidor, sałata, ogórek świeży, herbata, cytryna, miód Krem marchewkowy, bitki wieprzowe w sosie własnym, ziemniaki, kapusta biała z jabłkiem, kompot. Składniki: woda, marchew, ziemniaki, kapusta biała, mięso wieprzowe, por, brokuł, pietruszka, jabłko, seler, olej rzepakowy, owoce, cukier Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
CZWARTEK Śniadanie
Obiad |
24.07.2025r Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa z majerankiem, serek topiony, pomidory, ogórki małosolne, sałata, rzodkiewka, herbata owocowa. Składniki: mleko, płatki orkiszowe, pieczywo mieszane, masło, serek topiony, szynka drobiowa, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, herbata owocowa
Krupnik ryżowy z pietruszką, pałka z kurczaka, kasza jęczmienna, surówka z modrej kapusty na ciepło, woda z cytryną i miętą. Składniki: woda, pietruszka, ryż, żeberka wędzone, pałka kurczaka, modra kapusta, marchew, por, pietruszka, seler, kasza jęczmienna, oliwa, mięta, cytryna Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
PIĄTEK Śniadanie
Obiad
|
25.07.2025r Zupa mleczna z płatków górskich, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, pasztet drobiowy, ser żółty edamski, pomidor, ogórek, kakao. Składniki: mleko, płatki górskie, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, masło, ser żółty edamski, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek świeży, kakao. Barszcz czerwony z fasolą, jajka sadzone, ziemniaki, mizeria z koperkiem w sosie jogurtowym, kompot . składniki: woda, buraki, fasola, pietruszka, por, ziemniaki, mięso drobiowe, jajko sadzone, masło, por, ogórek, pietruszka, seler, jogurt naturalny. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,3,7,9-obiad |
Podwieczorki
|
Mix owocowy, marchewka, ciastka maślane. Składniki: ciasteczka zawierające mąkę, masło, marchew, jabłko Kisiel owocowy, jabłko, mleko. Składniki: mleko, woda, jabłko, kisiel owocowy Jogurt bananowy, arbuz, herbata miętowa. Składniki: jogurt, banan, arbuz, herbata miętowa Budyń czekoladowy, gruszka, herbata z cytryną Składniki: mleko, budyń czekoladowy, gruszka, herbata, cytryna Bułka koktajlowa z serem, jabłko, mleko. Składniki: mleko, bułka koktajlowa, masło, mleko, ser, jabłko.
|
Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycja 1,7.
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43
Uwaga 2.
Gramatura posiłków podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.
Zupa - 300 gr.
Skrobia - 100 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 100 gr.
Surówki - 100 gr.