Jadłospis

Zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta jest podstawą zdrowia młodego organizmu. Dzięki naszym wspaniałym Paniom Kucharkom zapewniamy dzieciom pyszne i wartościowe posiłki.



Żłobek jadłospis przykładowy

Śniadania:

Kaszka manna na mleku, bobovita kaszki ryżowe z malinami, jabłkami, bananami, bobovita kaszki mleczno-ryżowe, ryżowo-kukurydziane.
Pieczywo mieszane pszenne, żytnie, masło, wędlina drobiowa, wieprzowa, pasztety, pasty jajeczne, rybne, warzywne.
Kakao, herbata miętowa, herbata owocowa, mleko.

Obiady:

Zupy marchewkowa, selerowa, ziemniaczana , pomidorowa, pieczarkowa, warzywna, kalafiorowa, brokułowa, krupnik z kaszy, rosól, krupnik ryżowy, manna na rosole, lane kluski na rosole itp.
Wszystkie mięsa duszone, gotowane lub pieczone w piecu konwekcyjnym, ziemniaki, kasze, ryż , makarony,bez dodatku ostrych przypraw, warzywa gotowane na parze lub duszone.
Herbatki rumiankowe , miętowe, owocowe.

Podwieczorki:

Galaretki z owocami, budynie, musy owocowe mieszane, kasza manna na słodko, ryż z jabłkami, kisiel , biszkopty, owoce parzone.
Mleko, herbatki owocowe, soki warzywne

 


 

     Przedszkole „Przygoda” w Redzie

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

 

Obiad

21.05.2018r.

Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszennez masłem, schab krotoszyński, ser żółty edamski, pomidor, szczypiorek, sałata, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem.

Żurek z białą kiełbasą , ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, woda z pomarańczą.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad

WTOREK

Śniadanie

 

 

Obiad

 

22.05.2018r.

Płatki pięciu zbóż na mleku, pieczywo żytnie, razowe ze słonecznikiem, orkiszowe z masłem, szynka drobiowa, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, sałata, ogórek zielony, rzodkiewki, herbata z miodem.

Wiosenna zupa jarzynowa, klopsiki w sosie koperkowym , kasza bulgur, kapusta młoda z marchewką i jabłkiem, kompot.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,9-obiad

ŚRODA

Śniadanie

 

Obiad

23.05.2018r.

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynkowa z indyka, sałatka rybna, pomidory, rzodkiewka, herbata miętowa.      

Zupa ogórkowa na żeberkach, spaghetti bolognese, kompot.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,4,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad

CZWARTEK

Śniadanie

 

Obiad

 

24.05.2018r.

Płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, orkiszowe, szynka Ojca Grzegorza, serek kanapkowy, pomidor, ogórek zielony, herbata z imbirem i miodem.

Zupa pomidorowa z ryżem,  pierś kurczaka grilowana, ziemniaki, mizeria z koperkiem, woda z cytryną.

 

PIATEK

Śniadanie

 

Obiad

 

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad

25.05.2018r.

Parówki wieprzowe na gorąco, pieczywo żytnie, orkiszowe, pszenne, z masłem,  ser żółty salami, pasztet drobiowy, schab wiśniowy pomidor, ogórek, sałata, kakao.

Barszcz ukraiński,  kotlet jajeczno-pieczarkowy, ziemniaki, groszekz marchewką, kompot.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,3,7-obiad

 

 

Podwieczorki

 

 

 

Kisiel , jabłko, herbata owocowa.

Galaretka owocowa, banan, kakao.

Bułka wieloziarnista z szynką , jabłko, kakao.

Jogurt z owocami, jabłko, mleko .

Mix owocowy, herbata z cytryna.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7

 

Uwaga 1.                                                                                                                              


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Uwaga 2.                                                                                                                              


Gramatura  posiłków  podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami

Prywatne Przedszkole

  • ul. Norwida 59
  • 84-240 Reda
Wyślij wiadomość