Jadłospis

 

 Przedszkole „Przygoda” w Redzie 


PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

 

 

21.07.2025r

Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, ze słonecznikiem, z masłem, szynka wędzona, ser salami, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną.

Składniki: mleko, kasza manna, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, masło, ser salami, szynka wędzona, ogórek zielony, sałata, pomidor, cytryna


Zupa grochowa na boczku wędzonym, makaron z serkiem twarogowym i cynamonem,  woda z cytryną i miodem.

Składniki: woda, mięso, groch, marchew, por, seler, pietruszka, jabłko, makaron, ser, cynamon.


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

WTOREK

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

 

22.07.2025

Płatki mix zbóż na mleku, pieczywo żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne z masłem, szynka z indyka, twarożek z rzodkiewką, sałata, herbata z cytryną.

Składniki: mleko, płatki zbożowe, pieczywo żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne, masło, ser salami, mięso z indyka,  rzodkiewka, sałata, cytryna, herbata.


Zupa jarzynowa, gulasz drobiowo-wieprzowy, kasza bulgur, buraczki z papryką i szczypiorkiem,  kompot.

Składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, truskawki, mięso drobiowe, mięso wieprzowe, kasza bulgur, buraki, papryka, oliwa, pomidor, jabłko, rabarbar, cukier.


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7,9-obiad

ŚRODA

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

23.07.2025r 

Płatki kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa, serek kanapkowy, pomidor, sałata, ogórek, herbata z cytryną i miodem.

Składniki: mleko, pieczywo mieszane, płatki kukurydziane, masło, serek kanapkowy, szynka wieprzowa, pomidor, sałata, ogórek świeży, herbata, cytryna, miód


Krem marchewkowy, bitki wieprzowe w sosie własnym,  ziemniaki, kapusta biała z jabłkiem, kompot.

Składniki: woda, marchew, ziemniaki, kapusta biała, mięso wieprzowe, por, brokuł, pietruszka, jabłko, seler, olej rzepakowy, owoce, cukier


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

CZWARTEK

Śniadanie

 

 

 

 

 

 

 Obiad

24.07.2025r

Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa z majerankiem, serek topiony, pomidory, ogórki małosolne, sałata, rzodkiewka, herbata owocowa.

Składniki: mleko, płatki orkiszowe, pieczywo mieszane, masło, serek topiony, szynka drobiowa, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, herbata owocowa

 

 Krupnik ryżowy z pietruszką, pałka z kurczaka,  kasza jęczmienna, surówka z modrej kapusty na ciepło,  woda z cytryną i miętą.

Składniki: woda, pietruszka, ryż, żeberka wędzone, pałka kurczaka, modra kapusta, marchew, por, pietruszka, seler, kasza jęczmienna, oliwa, mięta, cytryna


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

PIĄTEK

Śniadanie

 

 

 




Obiad

 

25.07.2025r 

Zupa mleczna z płatków górskich, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, pasztet drobiowy,  ser żółty edamski, pomidor, ogórek, kakao.

Składniki: mleko, płatki górskie, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, masło, ser żółty edamski, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek świeży, kakao.


Barszcz czerwony z fasolą, jajka sadzone,  ziemniaki,  mizeria 

 z koperkiem w sosie jogurtowym, kompot .

składniki: woda, buraki, fasola, pietruszka, por, ziemniaki, mięso drobiowe, jajko sadzone, masło, por, ogórek, pietruszka, seler, jogurt naturalny.


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,3,7,9-obiad

 Podwieczorki

 

 

 

 Mix owocowy, marchewka, ciastka maślane.

Składniki: ciasteczka zawierające mąkę, masło, marchew, jabłko

Kisiel owocowy, jabłko, mleko.

Składniki: mleko, woda, jabłko, kisiel owocowy

Jogurt bananowy, arbuz, herbata miętowa.

Składniki: jogurt, banan, arbuz, herbata miętowa

Budyń czekoladowy, gruszka, herbata z cytryną

Składniki: mleko, budyń czekoladowy, gruszka, herbata, cytryna

Bułka koktajlowa z serem, jabłko, mleko. 

Składniki: mleko, bułka koktajlowa, masło, mleko, ser, jabłko.

 

Alergeny:  Uwaga 1 poniżej, pozycja 1,7.

 

Uwaga 1.                                                                                                                              


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Uwaga 2.                                                                                                                              


Gramatura  posiłków  podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami