Jadłospis



Przedszkole „Przygoda” w Redzie

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

 

 Obiad

14.01.2019r.

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, razowe ze słonecznikiem, orkiszowe, z masłem, ser żółty tylżycki, szynka z Podhala, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewki, herbata z cytryna i miodem.

Zupa wiejska z kiełbasą podwawelską, makaron świderki z sosem brokułowo-serowym, woda z pomarańczą.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycja 1,7-obiad

WTOREK

Śniadanie

 

Obiad

 

15.01.2019r.

Płatki owsiane na mleku, pieczywo, razowe, pszenne, żytnie, z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, szynka wieprzowa ciemno wędzona, pomidor, sałata, herbata z cytryną.

Zupa z kapusty włoskiej, Strogonof z indyka, ryż brązowy, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem świeżym, pomidorem koktajlowym, słonecznikiem i oliwką zieloną, kompot.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,4-obiad

ŚRODA

Śniadanie

 

 Obiad

16.01.2019r.

Płatki zbożowe na mleku, pieczywo żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne z masłem, polędwica sopocka, ser kanapkowy śmietankowy, pomidor, rzodkiewki, papryka czerwona, sałata, herbata owocowa.

Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet z kurczaka, ziemniaki, marchewka mini z dodatkiem pomarańczy , woda z miodem i miętą.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycja 1,7-obiad

CZWARTEK

Śniadanie

 

Obiad

 

17.01.2019r.

Zupa mleczna, pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie, pszenne, z masłem, ser salami, szynka drobiowa, papryka kolorowa, pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną.

Zupa ogórkowa, spaghetti bolognese, kompot.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad

PIATEK

Śniadanie

 

 Obiad

 

18.01.2019r.

Kasza manna na budyniu, pieczywo razowe ze słonecznikiem, żytnie, pszenne z masłem, schab pieczony na maśle, ser biały wiejski, pomidory, herbata malinowa.

Barszcz ukraiński, ryba morska w jajku, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i rodzynkami, kompot .

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,3,4,7-obiad

 

Podwieczorki

 

 

 

Mix owocowy, marchewka, mleko.

Bułka wieloziarnista z szynką, herbata z miodem.

Biszkopt z galaretką, jabłko, herbata miętowa.

Budyń malinowy, banan, herbata z cytryną.

Jogurt truskawkowy, jabłko, herbata owocowa.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7

Uwaga 1.                                                                                                                              


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Uwaga 2.                                                                                                                              


Gramatura  posiłków  podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami

Prywatne Przedszkole

  • ul. Norwida 59
  • 84-240 Reda
Wyślij wiadomość