Przedszkole „Przygoda” w Redzie
|
PONIEDZIAŁEK Śniadanie
Obiad
WTOREK Śniadanie
Obiad
|
15.12.2025r Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe, z masłem, polędwica drobiowa, ser żółty edamski ogórek, sałata, rzodkiewki, herbata z sokiem malinowym. Składniki: mleko, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe, płatki kukurydziane, ser żółty, masło, mięso wieprzowe, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata, sok malinowy. Zupa jarzynowa na skrzydełkach z indyka, łazanki z kapustą i pieczarkami na boczku wędzonym, kompot. Składniki: ziemniaki, marchew, por, pietruszka, cebula, seler, mąka, boczek wędzony, kapusta, owoce. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9- obiad 16.12.2025r Płatki jaglane na mleku, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, twaróg z rzodkiewka i szczypiorkiem, kiełbasa krakowska, pomidor, ogórek, kakao. Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, masło, twaróg, mleko, rzodkiewka, szczypiorek, kiełbasa krakowska, pomidor, ogórek świeży, kakao Krem brokułowy z grzankami, pierś z kurczaka, ryż, sos biały z rodzynkami, marchewka z mandarynką, woda z cytryną i miodem. Składniki: woda, brokuły, grzanki pszenne, mięso z kurczaka, marchew, seler, ryż, rodzynki, jogurt naturalny, por, pietruszka, mandarynka, miód, cytryna. Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7,9-obiad.
|
|
ŚRODA Śniadanie
Obiad
|
17.12.2025r Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, z masłem, pasta z tuńczyka i warzyw, szynka staromiejska, pomidor, szczypiorek, sałata, herbata z miodem. Składniki: kasza manna, mleko, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, masło, tuńczyk, majonez, pomidor, mięso wieprzowe, szczypior, sałata, oliwa, miód, herbata Zupa pomidorowa z makaronem, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z żurawiną, woda z pomarańczą. Składniki: woda, mięso z indyka, marchew, por, seler, makaron, pietruszka, mięso wieprzowe, ziemniaki, kapusta, żurawina, pomarańcza. Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,4,7-śniadanie, poz. 1,7-obiad
|
|
CZWARTEK Śniadanie
Obiad
PIĄTEK Śniadanie
Obiad
Podwieczorki |
18.12.2025r Zupa mleczna, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, polędwica sopocka, ser salami, pomidor, ogórek, sałata zielona, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem. Składniki: mleko, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, ser salami, mięso wieprzowe, pomidor, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata, cytryna, miód. Zupa pomidorowa z makaronem, klopsiki wieprzowe w sosie własnym, kasza bulgur, kapusta pekińska z ananasem w sosie jogurtowym, kompot. Składniki: woda, pasata pomidorowa, makaron, mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, koperek, kasza bulgur, ananas, seler, jogurt naturalny, owoce. Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad 19.12.2025r Zupa mleczna, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, szynka wędzona, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek, sałata zielona, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem. Składniki: mleko, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, ser salami, mięso wieprzowe, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata, cytryna, miód Barszcz czerwony z uszkami, ryba z pieca, ziemniaki, warzywa królewskie na maśle, kompot. Składniki: woda, buraki, czosnek, mięso wieprzowe, mąka, ryba miruna, ziemniaki, marchew, koperek, por, seler, owoce. Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,4,7,9-obiad
Mix owocowy, herbata z cytryną i miodem. Składniki: banan, jabłko, cytryna, miód Kisiel owocowy, mandarynka, mleko. Składniki: mleko, kisiel owocowy, mandarynka Jogurt z bananami, jabłko, kakao. Składniki: jogurt naturalny, banany, jabłko, kakao, mleko Galaretka wiśniowa, jabłko, herbata słodzona miodem. Składniki: woda, galaretka wiśniowa, jabłko, herbata, miód Bułka koktajlowa z wędliną, banan, kompot owocowy. Składniki: bułka koktajlowa, masło, wędlina, banan, owoce, cukier Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7. |
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43
Uwaga 2.
Gramatura posiłków podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.
Zupa - 300 gr.
Skrobia - 100 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 100 gr.
Surówki - 100 gr.