Jadłospis

 

Przedszkole „Przygoda” w Redzie 


PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

 

 

 

 




Obiad

 

23.06.2025r.

Płatki czekoladowe, pieczywo orkiszowe, żytnie, pszenne,  razowe, z masłem, polędwica drobiowa, ser żółty salami, pomidor, ogórek małosolny, rzodkiewka, sałata, herbata z  imbirem i miodem .

Składniki: mleko, płatki czekoladowe, pieczywo orkiszowe, pieczywo żytnie,  masło, ser żółty salami, kiełbasa żywiecka, pomidor, ogórek, rzodkiewka, sałata, herbata, imbir, miód


Zupa wiejska z boczkiem wędzonym, ryż zapiekany z jabłkiem prażonym i cynamonem,  woda z cytryną i miodem.

Składniki: woda, ziemniaki, kapusta biała, boczek wędzony, ryż, jabłko, marchew, por, pietruszka, seler, cynamon, cytryna, miód


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

WTOREK

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad 

 

24.06.2025r

Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, schab dębski, twarożek, pomidor, sałata, ogórek, rzodkiewka, papryka, herbata owocowa.

Składniki: mleko, płatki żytnie, pieczywo mieszane,  masło, szynka konserwowa, pomidor, sałata, ogórek, rzodkiewka, papryka, herbata owocowa


Zupa fasolowa na wędzonym żeberku, gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, marchewka mini z masłem, kompot.

Składniki: woda, groch Jaś, mięso wieprzowe wędzone, schab, koper, olej rzepakowy, kasza jęczmienna, masło, marchew, por, pietruszka, seler, owoce, cukier


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

ŚRODA

Śniadanie

 

 

 




Obiad

25.06.2025r 

Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, orkiszowe, z masłem, szynka drobiowa, serek kanapkowy, pomidor, ogórek zielony, sałata, napar malinowy z miodem.

Składniki: kasza manna, mleko, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, masło, serek kanapkowy, polędwica drobiowa, pomidor, ogórek zielony, sałata, napar malinowy, miód


Zupa ogórkowa, spaghetti bolognese z serem mozzarella i bazylią, woda z cytryną i miodem.

Składniki: woda, przecier pomidorowy, makaron, marchew, por, pietruszka, bazylia, seler, ser, oliwa, miód, cytryna


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

CZWARTEK

Śniadanie

 

 

 



Obiad

26.06.2025r 

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa szynkowa, ser śmietankowy, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata z cytryną.

Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo mieszane, masło, ser śmietankowy, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata, cytryna


Zupa pomidorowa z makaronem gwiazdki, pulpety w sosie pieczarkowym z zieloną pietruszką, kasza gryczana, kapusta czerwona z żurawiną i jabłkiem, kompot.

Składniki: woda, por, pietruszka, marchew, kasza gryczana, seler, kapusta, żurawina,  szczypiorek, oliwa, owoce, cukier


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

PIĄTEK

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

27.06.2025r 

Parówki cielęco-wieprzowe na gorąco, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem,  ser, edamski, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek, kakao.

Składniki: parówka cielęco- wieprzowa, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, ser żółty, masło, pasztet drobiowy, ogórek, kakao, mleko


Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką, jajko gotowane w sosie jogurtowo-musztardowym, ziemniaki z masłem, sałata lodowa z porem i kukurydzą, kompot.

 

Składniki: woda, kalafior, koper, jajko, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, sałata, por, kukurydza, jogurt naturalny, owoce, cukier.


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,3,7,9-obiad

Podwieczorki

 

Mix owocowy, marchewka, herbata malinowa.

Składniki: jabłko, banan, gruszka, marchew, herbata malinowa

Kisiel, gruszka, kompot owocowy.

Składniki: woda, kisiel, gruszka, owoce, cukier.

Jogurt truskawkowy, mandarynka, herbata miętowa.

Składniki: jogurt naturalny, truskawki, mandarynka, herbat miętowa

Galaretka pomarańczowa,  gruszka, kakao.

Składniki: woda, pomarańcza, gruszka, kakao, mleko

Bułki z wędliną, jabłko, mleko. 

Składniki: bułka pszenna, masło, wędlina, jabłko, mleko

Alergeny:  Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7

                                               

 

Uwaga 1.                                                                                                                              


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Uwaga 2.                                                                                                                              


Gramatura  posiłków  podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami