Jadłospis


  Przedszkole „Przygoda” w Redzie


 

PONIEDZIAŁEK


Śniadanie

 

 

 

 

 

 

 

Obiad

17.11.2025r


Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, orkiszowe,  z masłem, szynka delikatesowa, serek kanapkowy, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną i imbirem.

Składniki: mleko, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, płatki kukurydziane, szynka wieprzowa, serek kanapkowy, masło, imbir, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata, cytryna.


Zupa ogórkowa z koperkiem, pierogi z mięsem i cebulką, warzywa królewskie z masłem,  woda z cytryną i miodem.

Składniki: woda, mięso, ogórek, cebula, marchew, por, kapusta biała, groszek zielony, pietruszka, koperek,  seler, mąka, cytryna, miód.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad


WTOREK

Śniadanie

 

 

 

 

 

 

 

Obiad

 

18.11.2025r

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane, z masłem, kiełbasa żywiecka, pasta awokado z jajkiem i szczypiorkiem, pomidor, sałata, ogórek, pomidor, herbata malinowa.

Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo mieszane, masło, jajko, kiełbasa żywiecka, awokado, szczypior, pomidor, sałata, ogórek, herbata malinowa


Zupa pomidorowa z makaronem, gulasz kolorowy,  kasza pęczak, kapusta czerwona z jabłkiem, żurawiną, kompot.

Składniki: woda, mięso drobiowe, mięso wieprzowe, marchew, por, pietruszka, seler, makaron, pęczak, kapusta czerwona, jabłko, żurawina, oliwa, owoce.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad


ŚRODA

Śniadanie

 

 

 

 

 

 

 

 

Obiad

19.11.2025r

Kasza manna na budyniu, pieczywo żytnie, razowe, pszenne,

z masłem, schab wędzony, twaróg ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata, herbata miętowa.

Składniki: mleko, kasza manna, budyń, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, masło, twaróg, mięso wieprzowe, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata, herbata miętowa


Zupa zielona z brokułami i koperkiem, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, marchewka z mandarynką i porem w sosie jogurtowym , woda z imbirem i miodem.

Składniki: woda, koperek, mięso wieprzowe, marchew,  ziemniaki, imbir, mandarynka, brokuł,   por, pietruszka, seler, jogurt naturalny, imbir.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad


 

CZWARTEK

Śniadanie

 

 

 

 

 

 

 

Obiad

 

20.11.2025r.

Płatki górskie na mleku, pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie z masłem, pasztet drobiowy, ser hochland, pomidor, ogórek zielony, sałata, rzodkiewka, herbata z cytryną.

Składniki: mleko,  pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie, masło, ser topiony, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek zielony, sałata, rzodkiewka, herbata, cytryna


Krem z marchwi na mleku kokosowym, kurczak w sosie słodko kwaśnym z warzywami, ryż,  woda z cytryną.

Składniki: woda, marchew, mleko kokosowe, mięso z kurczaka, por, pietruszka, ryż, seler, kapusta biała, cytryna

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad


 

PIĄTEK

Śniadanie

 

 

 

 

 

 

Obiad

 

21.11.2025r

Płatki miodowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, ser edamski, pomidor, ogórek małosolny,  rzodkiewka, herbata miętowa.

Składniki: mleko, płatki miodowe, pieczywo mieszane, masło, mięso wieprzowe, ser edamski, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata miętowa


Zupa z soczewicy czerwonej z pietruszką, jajko gotowane w sosie musztardowo-jogurtowym, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewką,  kompot.

Składniki: woda, soczewica czerwona, marchew, pietruszka, mięso drobiowe, ziemniaki, kapusta kiszona, jajko, bułka tarta, jogurt naturalny, musztarda, owoce, cukier

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,3,7-obiad


 

 

Podwieczorki

 

 

 

Ciastka maślane, banan, sok jabłkowy.

Składniki: mąka, masło, banan, sok jabłkowy

Kisiel truskawkowy, mandarynka, kompot owocowy.

Składniki: woda, kisiel, mandarynka, owoce, cukier

Jogurt naturalny bananowy, herbata miętowa.

Składniki: jogurt naturalny, banan, herbata miętowa

Galaretka wiśniowa, jabłko, kakao.

Składniki: owoce, galaretka wiśniowa, jabłko, kakao, mleko

Bułka koktajlowa z serem, gruszka, herbata z cytryna.

Składniki: bułka koktajlowe, ser, masło, gruszka, herbata, cytryna

 

                                   Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7 .

 

Uwaga 1.                                                                                                                              


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Uwaga 2.                                                                                                                              


Gramatura  posiłków  podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami