Jadłospis

 

     Przedszkole „Przygoda” w Redzie


PONIEDZIAŁEK


Śniadanie





 

Obiad

 

 

 

 

 


WTOREK

Śniadanie

 

 

 

 

 

 

Obiad

 

 

 

 

28.07.2025r


Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe,

z masłem, szynka wieprzowa, ser żółty edamski ogórek, sałata, rzodkiewki, herbata z sokiem malinowym.

Składniki: mleko, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe, płatki kukurydziane, ser żółty, masło, szynka wieprzowa, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata, sok malinowy.

Kapuśniak z młodej kapusty, pierogi z mięsem, warzywa carskie

z masłem, kompot.

Składniki: mąka, kapusta, ziemniaki,  mięso wieprzowe, marchew, por, brokuły, papryka, cebula, seler, masło.

Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9- obiad


29.07.2025r

Płatki jaglane na mleku, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, twaróg z rzodkiewka i szczypiorkiem, kiełbasa krakowska, pomidor, ogórek, kakao.

Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, masło, twaróg, mleko, kiełbasa krakowska, pomidor, ogórek świeży, kakao

Krem brokułowy z  grzankami, pierś z kurczaka z makaronem

i warzywami, woda z cytryną i miodem.

Składniki: woda, brokuły, grzanki pszenne, makaron, mięso

z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, miód, cytryna.

Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7,9-obiad.

 

 

ŚRODA


Śniadanie

 

 

 

 

 

Obiad

 

30.07.2025r


Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, z masłem, pasta z tuńczyka i warzyw, szynka wędzona, pomidor, szczypiorek, sałata, herbata z miodem.

Składniki: kasza manna, mleko, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, masło, tuńczyk, majonez, pomidor, szynka wieprzowa, szczypior, sałata, oliwa, miód, herbata

Zupa jarzynowa na skrzydełkach z  indyka,  pieczeń wieprzowa

w sosie własnym, kasza jęczmienna,  surówka z młodej kapusty, ananasa i marchewki, woda z cytryną i miodem.

Składniki: woda, mięso z indyka, marchew, por, seler, pietruszka, mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, kapusta, ananas, cytryna, miód,

Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,4,7-śniadanie, poz. 1,7-obiad     

                 

CZWARTEK


Śniadanie

 

 

 

 

 

 

 Obiad

 

 

 

 

 


PIĄTEK

 

 

 

 



Podwieczorki

31.07.2025r


Zupa mleczna, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, szynka drobiowa, ser salami, pomidor, ogórek, sałata zielona, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem.

Składniki:  mleko, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, ser salami, szynka drobiowa, pomidor, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata, cytryna, miód.

 Zupa pomidorowa z makaronem, ryba z pieca, ziemniaki, marchewka z mandarynką i kukurydzą w sosie jogurtowym,  kompot.

Składniki: woda, pasata pomidorowa,  makaron, filet z miruny,   marchew, pietruszka, koperek, ziemniaki, mandarynka, kukurydza, seler, jogurt naturalny, owoce.

Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,4,7,9-obiad

 

01.08.2025r

 

WAKACJE

 

 

 

 

Mix owocowy, herbata z cytryną i miodem.

Składniki: banan, jabłko, arbuz, cytryna, miód

Kisiel owocowy, banan, mleko.

Składniki: mleko, kisiel owocowy, banan

Jogurt naturalny z truskawkami, jabłko, kakao.

Składniki: jogurt naturalny, truskawka, jabłko, kakao, mleko

Galaretka wiśniowa, arbuz, herbata słodzona miodem.

Składniki: woda, galaretka wiśniowa, arbuz, herbata, miód

Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7.

 

 

Uwaga 1.                                                                                                                              


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Uwaga 2.                                                                                                                              


Gramatura  posiłków  podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami