Przedszkole „Przygoda” w Redzie
|
PONIEDZIAŁEK Śniadanie
Obiad |
17.11.2025r Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, orkiszowe, z masłem, szynka delikatesowa, serek kanapkowy, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną i imbirem. Składniki: mleko, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, płatki kukurydziane, szynka wieprzowa, serek kanapkowy, masło, imbir, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata, cytryna. Zupa ogórkowa z koperkiem, pierogi z mięsem i cebulką, warzywa królewskie z masłem, woda z cytryną i miodem. Składniki: woda, mięso, ogórek, cebula, marchew, por, kapusta biała, groszek zielony, pietruszka, koperek, seler, mąka, cytryna, miód. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
|
WTOREK Śniadanie
Obiad
|
18.11.2025r Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane, z masłem, kiełbasa żywiecka, pasta awokado z jajkiem i szczypiorkiem, pomidor, sałata, ogórek, pomidor, herbata malinowa. Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo mieszane, masło, jajko, kiełbasa żywiecka, awokado, szczypior, pomidor, sałata, ogórek, herbata malinowa Zupa pomidorowa z makaronem, gulasz kolorowy, kasza pęczak, kapusta czerwona z jabłkiem, żurawiną, kompot. Składniki: woda, mięso drobiowe, mięso wieprzowe, marchew, por, pietruszka, seler, makaron, pęczak, kapusta czerwona, jabłko, żurawina, oliwa, owoce. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
|
ŚRODA Śniadanie
Obiad |
19.11.2025r Kasza manna na budyniu, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, z masłem, schab wędzony, twaróg ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata, herbata miętowa. Składniki: mleko, kasza manna, budyń, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, masło, twaróg, mięso wieprzowe, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata, herbata miętowa Zupa zielona z brokułami i koperkiem, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, marchewka z mandarynką i porem w sosie jogurtowym , woda z imbirem i miodem. Składniki: woda, koperek, mięso wieprzowe, marchew, ziemniaki, imbir, mandarynka, brokuł, por, pietruszka, seler, jogurt naturalny, imbir. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
|
CZWARTEK Śniadanie
Obiad
|
20.11.2025r. Płatki górskie na mleku, pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie z masłem, pasztet drobiowy, ser hochland, pomidor, ogórek zielony, sałata, rzodkiewka, herbata z cytryną. Składniki: mleko, pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie, masło, ser topiony, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek zielony, sałata, rzodkiewka, herbata, cytryna Krem z marchwi na mleku kokosowym, kurczak w sosie słodko kwaśnym z warzywami, ryż, woda z cytryną. Składniki: woda, marchew, mleko kokosowe, mięso z kurczaka, por, pietruszka, ryż, seler, kapusta biała, cytryna Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
|
PIĄTEK Śniadanie
Obiad
|
21.11.2025r Płatki miodowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, ser edamski, pomidor, ogórek małosolny, rzodkiewka, herbata miętowa. Składniki: mleko, płatki miodowe, pieczywo mieszane, masło, mięso wieprzowe, ser edamski, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata miętowa Zupa z soczewicy czerwonej z pietruszką, jajko gotowane w sosie musztardowo-jogurtowym, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewką, kompot. Składniki: woda, soczewica czerwona, marchew, pietruszka, mięso drobiowe, ziemniaki, kapusta kiszona, jajko, bułka tarta, jogurt naturalny, musztarda, owoce, cukier Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,3,7-obiad |
|
|
|
|
Podwieczorki
|
Ciastka maślane, banan, sok jabłkowy. Składniki: mąka, masło, banan, sok jabłkowy Kisiel truskawkowy, mandarynka, kompot owocowy. Składniki: woda, kisiel, mandarynka, owoce, cukier Jogurt naturalny bananowy, herbata miętowa. Składniki: jogurt naturalny, banan, herbata miętowa Galaretka wiśniowa, jabłko, kakao. Składniki: owoce, galaretka wiśniowa, jabłko, kakao, mleko Bułka koktajlowa z serem, gruszka, herbata z cytryna. Składniki: bułka koktajlowe, ser, masło, gruszka, herbata, cytryna |
Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7 .
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43
Uwaga 2.
Gramatura posiłków podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.
Zupa - 300 gr.
Skrobia - 100 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 100 gr.
Surówki - 100 gr.