Przedszkole „Przygoda” w Redzie
PONIEDZIAŁEK Śniadanie
Obiad
|
04.11.2024r. Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, z masłem, serek kanapkowy z pomidorami, kiełbasa krakowska, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewki, herbata z cytryna i miodem. Zupa kalafiorowa, pierogi z owocami w sosie truskawkowym , woda z cytryną i miodem. Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie oraz 1,7-obiad |
WTOREK Śniadanie
Obiad
|
05.11.2024r. Płatki jaglane na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, żytnie z masłem, polędwica z majerankiem, ser salami, pomidor, sałata, papryka, herbata z cytryną. Krem ze szpinaku na mleku kokosowym, gulasz wieprzowo-wołowy, kasza jęczmienna, czerwona kapusta z rodzynkami i jabłkiem, kompot. Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie oraz 1,7-obiad |
ŚRODA Śniadanie
Obiad |
06.11.2024r. Jajka gotowane w majonezie, pieczywo żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne z masłem, szynka konserwowa, serek kanapkowy, rzodkiewki, sałata, herbata z cytryną. Zupa jarzynowa, grillowana pierś z kurczaka w sosie chrzanowym, ziemniaki, kapusta biała z marchewką i kukurydzą na jogurcie, kompot. Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,3,7-śniadanie oraz 1,7-obiad |
CZWARTEK Śniadanie
Obiad
|
07.11.2024r. Płatki zbożowe na mleku, pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie z masłem, polędwica drobiowa, twarożek, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewki, herbata z cytryną. Barszcz ukraiński, pulpety wieprzowe w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka wielowarzywna, woda z cytryną i miętą. Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie oraz 1,7-obiad |
PIĄTEK Śniadanie
Obiad
|
08.11.2024r. Kasza manna z budyniem waniliowym, pieczywo razowe, żytnie ze słonecznikiem, żytnie, pszenne z masłem, szynka Bartnika, ser edamski, pomidory, sałata, rzodkiewka, kakao. Kapuśniak na żeberkach wędzonych, paluszki rybne, ziemniaki puree z koperkiem, kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem, kompot . Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie oraz 1,4,7-obiad |
Podwieczorki
|
Mix owocowy, marchewka, mleko. Budyń, śliwki, kompot Jogurt owocowy, gruszka, herbata owocowa. Galaretka wiśniowa, jabłko, herbata malinowa. Ciasto drożdżowe, banan, mleko. |
Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7.
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43
Uwaga 2.
Gramatura posiłków podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.
Zupa - 300 gr.
Skrobia - 100 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 100 gr.
Surówki - 100 gr.