Jadłospis


 Przedszkole „Przygoda” w Redzie


PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

 

 

 

 

 


Obiad

 

 

 

 



WTOREK

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

 

 

 

 

 

 

16.12.2024r

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe z masłem, szynka konserwowa, ser żółty edamski ogórek, sałata, rzodkiewki, herbata owocowa.

Składniki: mleko, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe, płatki kukurydziane, ser żółty, masło, szynka konserwowa, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata owocowa


Zupa jarzynowa, łazanki z kapustą kiszoną, kompot.

Składniki: mąka, ziemniaki,  mięso wieprzowe, marchew, kapusta kiszona, por, brokuły, papryka, cebula, oliwa, jabłko, rabarbar, cukier


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9- obiad 

17.12.2024r

Płatki jaglane na mleku, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, serek kanapkowy, szynka drobiowa, pomidor, ogórek, kakao.

Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, masło, serek kanapkowy, mleko, szynka drobiowa, pomidor, ogórek świeży, kakao


Krem brokułowy z  grzankami, gulasz wieprzowo-wołowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, ananasa i marchewki, woda z cytryną i miodem.

Składniki: woda, brokuły, ziemniaki, mięso wieprzowe, marchew, mięso wołowe, seler, por, pietruszka, natka, kapusta pekińska, ananas, miód, cytryna, oliwa


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad 

ŚRODA

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

 

18.12.2024r

Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne,

z masłem, pasta z tuńczyka i warzyw, pasztet drobiowy, pomidor, szczypiorek, sałata, herbata z miodem.

Składniki: kasza manna, mleko, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, masło, tuńczyk, majonez, pomidor, pasztet drobiowy, szczypior, sałata, oliwa, miód, herbata


Zupa ogórkowa na skrzydełkach z  indyka,  spaghetti napoli z serem mozzarellą, woda z cytryną i miodem.

Składniki: woda, ogórki kiszone, skrzydła indyka, marchew, por, makaron pszenny, ser mozzarella, śmietana, cytryna, miód, oliwa


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7-obiad                   

CZWARTEK

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

 

 

 




PIĄTEK

Śniadanie

 

 

 




Obiad

 

 

 

 

 




Podwieczorki

19.12.2024r

Jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, polędwica drobiowa, ser salami, pomidor, ogórek, sałata zielona, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem.

Składniki: jajko, masło, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, ser salami, polędwica drobiowa, pomidor, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata, cytryna, miód


Zupa serowa z makaronem i koperkiem, klopsiki wieprzowe w sosie własnym, kasza jaglana, kapusta czerwona z jabłkiem,  kompot.

Składniki: woda, mięso wieprzowe, ser żółty, makaron, kasza jaglana, kapusta czerwona, marchew, oliwa, jabłko, owoce, por, seler


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,3,7-śniadanie, poz. 1,7-obiad

20.12.2024r

Zupa mleczna, pieczywo żytnie, pszenne wieloziarniste, orkiszowe, z masłem, kiełbasa szynkowa, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek, rzodkiewki, herbata z imbirem i miodem

składniki: mleko, pieczywo żytnie, pszenne, wieloziarniste, orkiszowe, masło, kiełbasa szynkowa, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek, rzodkiewka, imbir, miód


Barszcz z uszkami, paluszki rybne z sosem chrzanowym, ziemniaki, kiszona kapusta z jabłkiem, kompot.

Składniki: woda, buraki, marchew, mąka, mięso, ryba, ziemniaki, chrzan, por, pietruszka, seler, śmietana, kapusta kiszona, jabłko, oliwa, rabarbar, truskawka, cukier


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,4,7,9-obiad

 

Mix owocowy, herbata z cytryną i miodem.

Składniki: banan, jabłko, truskawka, cytryna, miód

Kisiel owocowy, banan, mleko.

Składniki: mleko, kisiel owocowy, banan

Jogurt z brzoskwinią, pomarańcza, kakao.

Składniki: jogurt naturalny, brzoskwinia, pomarańcza, kakao, mleko

Galaretka wiśniowa, marchewka, herbata słodzona miodem.

Składniki: woda, galaretka wiśniowa, marchew, herbata, miód

Bułka koktajlowa z wędliną, jabłko, kompot.

Składniki: bułka koktajlowa, masło, wędlina, jabłko, truskawka, cukier


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7.

Uwaga 1.                                                                                                                              


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Uwaga 2.                                                                                                                              


Gramatura  posiłków  podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami