Przedszkole „Przygoda” w Redzie
PONIEDZIAŁEK Śniadanie
Obiad
WTOREK Śniadanie
Obiad
|
28.07.2025r Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe, z masłem, szynka wieprzowa, ser żółty edamski ogórek, sałata, rzodkiewki, herbata z sokiem malinowym. Składniki: mleko, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe, płatki kukurydziane, ser żółty, masło, szynka wieprzowa, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata, sok malinowy. Kapuśniak z młodej kapusty, pierogi z mięsem, warzywa carskie z masłem, kompot. Składniki: mąka, kapusta, ziemniaki, mięso wieprzowe, marchew, por, brokuły, papryka, cebula, seler, masło. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9- obiad 29.07.2025r Płatki jaglane na mleku, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, twaróg z rzodkiewka i szczypiorkiem, kiełbasa krakowska, pomidor, ogórek, kakao. Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, masło, twaróg, mleko, kiełbasa krakowska, pomidor, ogórek świeży, kakao Krem brokułowy z grzankami, pierś z kurczaka z makaronem i warzywami, woda z cytryną i miodem. Składniki: woda, brokuły, grzanki pszenne, makaron, mięso z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, miód, cytryna. Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7,9-obiad.
|
ŚRODA Śniadanie
Obiad
|
30.07.2025r Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, z masłem, pasta z tuńczyka i warzyw, szynka wędzona, pomidor, szczypiorek, sałata, herbata z miodem. Składniki: kasza manna, mleko, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, masło, tuńczyk, majonez, pomidor, szynka wieprzowa, szczypior, sałata, oliwa, miód, herbata Zupa jarzynowa na skrzydełkach z indyka, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, kasza jęczmienna, surówka z młodej kapusty, ananasa i marchewki, woda z cytryną i miodem. Składniki: woda, mięso z indyka, marchew, por, seler, pietruszka, mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, kapusta, ananas, cytryna, miód, Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,4,7-śniadanie, poz. 1,7-obiad
|
CZWARTEK Śniadanie
Obiad
PIĄTEK
Podwieczorki |
31.07.2025r Zupa mleczna, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, szynka drobiowa, ser salami, pomidor, ogórek, sałata zielona, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem. Składniki: mleko, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, ser salami, szynka drobiowa, pomidor, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata, cytryna, miód. Zupa pomidorowa z makaronem, ryba z pieca, ziemniaki, marchewka z mandarynką i kukurydzą w sosie jogurtowym, kompot. Składniki: woda, pasata pomidorowa, makaron, filet z miruny, marchew, pietruszka, koperek, ziemniaki, mandarynka, kukurydza, seler, jogurt naturalny, owoce. Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,4,7,9-obiad
01.08.2025r
WAKACJE
Mix owocowy, herbata z cytryną i miodem. Składniki: banan, jabłko, arbuz, cytryna, miód Kisiel owocowy, banan, mleko. Składniki: mleko, kisiel owocowy, banan Jogurt naturalny z truskawkami, jabłko, kakao. Składniki: jogurt naturalny, truskawka, jabłko, kakao, mleko Galaretka wiśniowa, arbuz, herbata słodzona miodem. Składniki: woda, galaretka wiśniowa, arbuz, herbata, miód Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7. |
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43
Uwaga 2.
Gramatura posiłków podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.
Zupa - 300 gr.
Skrobia - 100 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 100 gr.
Surówki - 100 gr.