Jadłospis


Przedszkole „Przygoda” w Redzie 

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

 







Obiad

20.01.2025r

Płatki żytnie na mleku, pieczywo orkiszowe, żytnie, razowe, pszenne,

z masłem, szynka z komina, ser edamski, pomidor, ogórek, herbata 

z cytryną i imbirem.

Składniki: mleko, płatki żytnie, pieczywo orkiszowe, żytnie, razowe, pszenne, masło, ser edamski, szynka z komina, pomidor, ogórek świeży, herbata, cytryna


Kartoflanka na boczku, makaron świderki z sosem truskawkowym, kompot.

Składniki: woda, ziemniaki, boczek świeży, marchew, makaron, truskawki, cukier, por, pietruszka, seler


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

WTOREK

Śniadanie

 





Obiad

 

21.01.2025r

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, pasta z tuńczyka, pomidory, rzodkiewka, ogórek, herbata z miodem i cytryną.

Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo mieszane, masło, tuńczyk, polędwica drobiowa, pomidory, rzodkiewka, ogórek kiszony, herbata, miód


Krem z kapusty białej, grillowana pierś kurczaka, ryż, sałata lodowa z rzodkiewką i blanszowanym porem, woda z cytryną i miętą.

Składniki: woda, kapusta biała, pierś drobiowa, ryż, sałata lodowa, rzodkiewka, por, pietruszka, seler, mięta, cytryna


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,4,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

ŚRODA

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

22.01.2025r

Zupa mleczna, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, jogurtowe, 

z masłem, pierś z kurcząt, serek śmietankowy, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną i miodem.

Składniki: mleko, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, jogurtowe, masło, serek śmietankowy, pierś  z kurcząt, pomidor, ogórek kiszony, sałata, herbata, cytryna, miód


Zupa jarzynowa, gołąbki inaczej w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, warzywa cesarskie na maśle, kompot .

Składniki: woda, mięso, kapusta świeża, marchew, por, pietruszka, seler, kasza jęczmienna, przecier pomidorowy, jajko, oliwa


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,3,7-obiad

CZWARTEK

Śniadanie

 

 

 




Obiad

 

23.01.2025r

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, ser salami, pomidor, sałata, ogórek, papryka, herbata 

z cytryna i malinami.

Składniki: mleko, płatki owsiane, pieczywo mieszane, masło, ser salami, szynka gotowana, pomidor, sałata, ogórek, papryka, herbata, cytryna, maliny


Zupa pomidorowa z makaronem, gulasz wieprzowy z warzywami, kasza gryczana, ogórek kiszony, woda z pomarańczą.

Składniki: woda, przecier pomidorowy, mięso wieprzowe, makaron, marchew, por, pietruszka, seler, ogórek kiszony, pomarańcza


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad.

PIATEK

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

 

24.01.2025r 

Muesli na mleku, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe 

z masłem,  szynka konserwowa, serek kanapkowy, pomidor, ogórek, sałata, kawa zbożowa z mlekiem.

Składniki: mleko, muesli zbożowe, pieczywo orkiszowe, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, masło, serek kanapkowy, szynka konserwowa, pomidor, sałata, kawa zbożowa


Zupa buraczkowa, kotlet rybny, ziemniaki, kapusta kiszona z jabłkiem i marchewką, kompot.

Składniki: woda, buraki, ziemniaki, marchew, ryba, kapusta kiszona, marchewka, jabłko, oliwa, seler.


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz.  1,4,9-obiad

 

Podwieczorki

 

 

 

 

Mix owocowy, ciastka maślane, mleko.

Składniki: mleko, mąka, masło, banan, jabłko, gruszka, cukier

Budyń, banan, herbata z cytryna i miodem.

Składniki: mleko, budyń, banan, herbata, cytryna, miód, herbata, miód.

Jogurt bananowy z owocami, jabłka, herbata miętowa.

Składniki: jogurt bananowy, owoce, jabłko, herbata miętowa

Galaretka cytrynowa, mandarynka, kakao.

Składniki: mleko, galaretka cytrynowa, mandarynka

Bułka koktajlowa z wędlina, pomarańcze, herbata owocowa.

Składniki: bułka koktajlowa, masło, wędlina, pomarańcza, herbata owocowa

 Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7

                                  

                                  

Uwaga 1.                                                                                                                              


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Uwaga 2.                                                                                                                              


Gramatura  posiłków  podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami