Przedszkole „Przygoda” w Redzie
|
PONIEDZIAŁEK
|
10.11.2025r. Dzień wolny
|
|
WTOREK
|
11.11.2025r Święto państwowe |
|
ŚRODA Śniadanie
Obiad |
12.11.2025r Płatki czekoladowe, pieczywo orkiszowe, żytnie, pszenne, razowe, z masłem, polędwica drobiowa z majerankiem, ser edamski, pomidor, ogórek małosolny, rzodkiewka, sałata, herbata z imbirem i miodem . Składniki: mleko, płatki czekoladowe, pieczywo orkiszowe, pieczywo żytnie, masło, ser żółty, majeranek, kiełbasa żywiecka, pomidor, ogórek, rzodkiewka, sałata, herbata, imbir, miód Zupa wiejska z boczkiem wędzonym, makaron z sosem truskawkowym, woda z cytryną i miodem. Składniki: woda, ziemniaki, kapusta biała, boczek wędzony, marchewka, pietruszka, seler, makaron, truskawki, jogurt naturalny, cytryna, miód Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
|
CZWARTEK Śniadanie
Obiad |
13.11.2025r Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, ser śmietankowy, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata z cytryną. Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo mieszane, masło, ser śmietankowy, szynka konserwowa, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata, cytryna Krem z dyni, z marchewką, pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym z zieloną pietruszką, kasza gryczana, kapusta biała z żurawiną i jabłkiem, kompot. Składniki: woda, dynia, por, pietruszka, marchew, mięso wieprzowe, kasza gryczana, seler, kapusta, żurawina, szczypiorek, jabłko, oliwa, owoce, cukier Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
|
PIĄTEK Śniadanie
Obiad |
14.11.2025r Parówki cielęco-wieprzowe na gorąco, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, szynka drobiowa, ser salami, pomidor, ogórek, kakao. Składniki: parówka cielęco-wieprzowa, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, ser żółty, masło, ogórek, mięso drobiowe, kakao, mleko Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką, paluszki rybne, ziemniaki z masłem, sałata lodowa z porem i kukurydzą, kompot. Składniki: woda, kalafior, koper, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, czarnuszka, masło, ryba, sałata, por, kukurydza, jogurt naturalny, owoce, cukier.
Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,4,7,9-obiad |
|
|
|
|
Podwieczorki
|
Mix owocowy, marchewka, herbata malinowa. Składniki: jabłko, banan, marchew, herbata malinowa Kisiel wiśniowy, mandarynka, kompot owocowy. Składniki: woda, kisiel, mandarynka, owoce, cukier. Bułki z wędliną, jabłko, mleko. Składniki: bułka pszenna, masło, wędlina, jabłko, mleko Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7 |
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43
Uwaga 2.
Gramatura posiłków podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.
Zupa - 300 gr.
Skrobia - 100 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 100 gr.
Surówki - 100 gr.