Przedszkole „Przygoda” w Redzie
PONIEDZIAŁEK Śniadanie
Obiad
WTOREK Śniadanie
Obiad
|
16.12.2024r Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe z masłem, szynka konserwowa, ser żółty edamski ogórek, sałata, rzodkiewki, herbata owocowa. Składniki: mleko, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe, płatki kukurydziane, ser żółty, masło, szynka konserwowa, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata owocowa Zupa jarzynowa, łazanki z kapustą kiszoną, kompot. Składniki: mąka, ziemniaki, mięso wieprzowe, marchew, kapusta kiszona, por, brokuły, papryka, cebula, oliwa, jabłko, rabarbar, cukier Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9- obiad 17.12.2024r Płatki jaglane na mleku, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, serek kanapkowy, szynka drobiowa, pomidor, ogórek, kakao. Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, masło, serek kanapkowy, mleko, szynka drobiowa, pomidor, ogórek świeży, kakao Krem brokułowy z grzankami, gulasz wieprzowo-wołowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, ananasa i marchewki, woda z cytryną i miodem. Składniki: woda, brokuły, ziemniaki, mięso wieprzowe, marchew, mięso wołowe, seler, por, pietruszka, natka, kapusta pekińska, ananas, miód, cytryna, oliwa Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
ŚRODA Śniadanie
Obiad
|
18.12.2024r Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, z masłem, pasta z tuńczyka i warzyw, pasztet drobiowy, pomidor, szczypiorek, sałata, herbata z miodem. Składniki: kasza manna, mleko, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, masło, tuńczyk, majonez, pomidor, pasztet drobiowy, szczypior, sałata, oliwa, miód, herbata Zupa ogórkowa na skrzydełkach z indyka, spaghetti napoli z serem mozzarellą, woda z cytryną i miodem. Składniki: woda, ogórki kiszone, skrzydła indyka, marchew, por, makaron pszenny, ser mozzarella, śmietana, cytryna, miód, oliwa Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7-obiad |
CZWARTEK Śniadanie
Obiad
PIĄTEK Śniadanie
Obiad
Podwieczorki |
19.12.2024r Jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, z masłem, polędwica drobiowa, ser salami, pomidor, ogórek, sałata zielona, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem. Składniki: jajko, masło, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe, ser salami, polędwica drobiowa, pomidor, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, herbata, cytryna, miód Zupa serowa z makaronem i koperkiem, klopsiki wieprzowe w sosie własnym, kasza jaglana, kapusta czerwona z jabłkiem, kompot. Składniki: woda, mięso wieprzowe, ser żółty, makaron, kasza jaglana, kapusta czerwona, marchew, oliwa, jabłko, owoce, por, seler Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,3,7-śniadanie, poz. 1,7-obiad 20.12.2024r Zupa mleczna, pieczywo żytnie, pszenne wieloziarniste, orkiszowe, z masłem, kiełbasa szynkowa, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek, rzodkiewki, herbata z imbirem i miodem składniki: mleko, pieczywo żytnie, pszenne, wieloziarniste, orkiszowe, masło, kiełbasa szynkowa, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek, rzodkiewka, imbir, miód Barszcz z uszkami, paluszki rybne z sosem chrzanowym, ziemniaki, kiszona kapusta z jabłkiem, kompot. Składniki: woda, buraki, marchew, mąka, mięso, ryba, ziemniaki, chrzan, por, pietruszka, seler, śmietana, kapusta kiszona, jabłko, oliwa, rabarbar, truskawka, cukier Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,4,7,9-obiad
Mix owocowy, herbata z cytryną i miodem. Składniki: banan, jabłko, truskawka, cytryna, miód Kisiel owocowy, banan, mleko. Składniki: mleko, kisiel owocowy, banan Jogurt z brzoskwinią, pomarańcza, kakao. Składniki: jogurt naturalny, brzoskwinia, pomarańcza, kakao, mleko Galaretka wiśniowa, marchewka, herbata słodzona miodem. Składniki: woda, galaretka wiśniowa, marchew, herbata, miód Bułka koktajlowa z wędliną, jabłko, kompot. Składniki: bułka koktajlowa, masło, wędlina, jabłko, truskawka, cukier Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7. |
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43
Uwaga 2.
Gramatura posiłków podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.
Zupa - 300 gr.
Skrobia - 100 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 100 gr.
Surówki - 100 gr.