Przedszkole „Przygoda” w Redzie
PONIEDZIAŁEK Śniadanie
Obiad |
12.05.2025r Płatki żytnie na mleku, pieczywo orkiszowe, żytnie, razowe, pszenne, z masłem, szynka wędzona, ser edamski, pomidor, ogórek, herbata z cytryną i imbirem. Składniki: mleko, płatki żytnie, pieczywo orkiszowe, żytnie, razowe, pszenne, masło, ser edamski, szynka, pomidor, ogórek świeży, herbata, cytryna, imbir. Kartoflanka na boczku, makaron rurki z sosem truskawkowym, kompot. Składniki: woda, ziemniaki, boczek świeży, marchew, makaron, truskawki, cukier, por, pietruszka, seler Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
WTOREK Śniadanie
Obiad
|
13.05.2025r Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, schab wędzony, pasta z tuńczyka, pomidory, rzodkiewka, ogórek, herbata z miodem i cytryną. Składniki: mleko, płatki jaglane, pieczywo mieszane, masło, tuńczyk, schab, pomidory, rzodkiewka, ogórek kiszony, herbata, miód Krem z brokułów, grillowana pierś kurczaka, biały sos z rodzynkami, ryż, kapusta biała z rzodkiewką i blanszowanym porem, woda z cytryną i miętą. Składniki: woda, brokuł, pierś drobiowa, rodzynki, mąka, śmietana, ryż, kapusta biała, rzodkiewka, por, pietruszka, seler, mięta, cytryna Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,4,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad |
ŚRODA Śniadanie
Obiad |
14.05.2025r Zupa mleczna, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, jogurtowe, z masłem, pasztet drobiowy, serek śmietankowy, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata owocowa. Składniki: mleko, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, jogurtowe, masło, serek śmietankowy, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek kiszony, sałata, herbata. Zupa jarzynowa, gołąbki inaczej w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem, warzywa cesarskie na maśle, kompot . Składniki: woda, mięso, kapusta świeża, marchew, por, pietruszka, ziemniaki, koperek, seler, przecier pomidorowy, jajko, oliwa Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,3,7-obiad |
CZWARTEK Śniadanie
Obiad
|
15.05.2025r Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, golonka z indyka, ser salami, pomidor, sałata, ogórek, papryka, herbata z cytryna i miodem. Składniki: mleko, płatki owsiane, pieczywo mieszane, masło, ser salami, mięso z indyka, pomidor, sałata, ogórek, papryka, herbata, cytryna, miód. Zupa pomidorowa z makaronem, gulasz wieprzowy z warzywami, kasza gryczana, ogórek kiszony, woda z pomarańczą. Składniki: woda, przecier pomidorowy, mięso wieprzowe, makaron, marchew, por, pietruszka, seler, ogórek kiszony, pomarańcza Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad. |
PIATEK Śniadanie
Obiad
|
16.05.2025r Muesli na mleku, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe z masłem, szynka drobiowa, serek kanapkowy, pomidor, ogórek, sałata, kawa zbożowa z mlekiem. Składniki: mleko, muesli zbożowe, pieczywo orkiszowe, pieczywo pszenne, żytnie, masło, serek kanapkowy, szynka drobiowa, pomidor, sałata, kawa zbożowa Zupa buraczkowa, kotlet rybny, ziemniaki, kapusta kiszona z jabłkiem i marchewką, kompot. Składniki: woda, buraki, ziemniaki, marchew, ryba, kapusta kiszona, marchewka, jabłko, oliwa, seler. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,4,9-obiad |
Podwieczorki
|
Mix owocowy, ciastka maślane, mleko. Składniki: mleko, mąka, masło, banan, jabłko, cukier Budyń, banan, herbata z cytryna i miodem. Składniki: mleko, budyń, banan, herbata, cytryna, herbata, miód. Jogurt bananowy z owocami, jabłka, herbata miętowa. Składniki: jogurt bananowy, owoce, jabłko, herbata miętowa Galaretka cytrynowa, pomarańcze, kakao. Składniki: mleko, galaretka cytrynowa, mandarynka Bułka koktajlowa z wędlina, kiwi, herbata owocowa. Składniki: bułka koktajlowa, masło, wędlina, pomarańcze, herbata owocowa |
Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43
Uwaga 2.
Gramatura posiłków podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.
Zupa - 300 gr.
Skrobia - 100 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 100 gr.
Surówki - 100 gr.