Jadłospis

 

 Przedszkole „Przygoda” w Redzie 


 

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

 

 

 





Obiad

 

 

14.04.2025r

Płatki czekoladowe na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe, z masłem, serek kanapkowy z pomidorami, szynka z indyka, ogórek małosolny, sałata, rzodkiewki, herbata z cytryna i miodem.

Składniki: mleko, płatki czekoladowe, pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe, masło, serek kanapkowy, pomidor, szynka z indyka, ogórek małosolny, sałata, rzodkiewka, herbata, cytryna, miód


Kapuśniak na boczku wędzonym, risotto z warzywami, woda z cytryną i miodem.

Składniki: woda, kapusta, marchew, por, boczek wędzony, pietruszka, seler, mąka, ryż, cytryna, miód


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,9-obiad

WTOREK

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

 

15.04.2025r

Płatki żytnie na mleku, pieczywo żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne z masłem, szynka konserwowa, twarożek z rzodkiewką, pomidor, ogórek, sałata , herbata z cytryną i miodem.

Składniki: mleko, płatki żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne, masło, twarożek, szynka konserwowa, rzodkiewka, pomidor, ogórek, sałata, herbata, miód


Krem z selera i pietruszki posypany groszkiem ptysiowym, kotlet drobiowy grillowany, kasza bulgur, kapusta biała z marchewką i ananasem, kompot.

Składniki: woda, seler, marchew, pierś drobiowa, ziemniaki, kapusta biała, oliwa, ananas, jabłko, truskawka, por, pietruszka, groszek ptysiowy, kasza, owoce.


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, poz. 1,7-śniadanie, pozycje 1,7,9-obiad

ŚRODA

Śniadanie

 

 

 




Obiad

 

16.04.2025r

Płatki górskie, pieczywo żytnie, razowe, pszenne z masłem, kiełbasa szynkowa, pasta jajeczna z awokado, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata malinowa.

Składniki: mleko, płatki górskie, pieczywo razowe, pieczywo pszenne, masło, jajko, majonez, awokado, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata malinowa


Krupnik na skrzydełkach indyka, kotlet mielony w delikatnym sosie chrzanowym, ziemniaki, ogórki kiszone,  kompot.

Składniki: woda, mięso, ziemniaki, ogórki, chrzan, owoce, cukier.


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7,-obiad     

CZWARTEK

Śniadanie

 

 

 





Obiad

 

 

17.04.2025r

Biała kiełbasa w delikatnym sosie chrzanowym, pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie z masłem, szynka wędzona, pasztet, sałatka warzywna, jajka w majonezie, kanapki kolorowe, herbata z cytryną.

Składniki: pieczywo orkiszowe, pieczywo razowe, pieczywo żytnie, masło, biała kiełbasa, szynka, pasztet, pomidor, ogórek zielony, sałata, rzodkiewka, pietruszka, marchew, jajka, majonez, seler, chrzan,  herbata, cytryna


Zupa pomidorowa z makaronem, pieczeń z szynki wieprzowej 

w sosie własnym, kasza pęczak, warzywa królewskie, woda 

z cytryną i miodem.

Składniki: woda, przecier pomidorowy, mięso wieprzowe, kasza pęczak, cytryna, miód, por, pietruszka, marchew, brokuły, seler.


Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,4,7,9-śniadanie, poz. 1,7,9-obiad

PIATEK

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

 

 

18.04.2025r

Kasza manna z budyniem, pieczywo razowe ze słonecznikiem, żytnie, pszenne z masłem, szynka wieprzowa, pomidory, ogórki małosolne, sałata, rzodkiewka, kakao.

Składniki: mleko, pieczywo razowe ze słonecznikiem, pieczywo żytnie, budyń, masło, mleko, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek małosolny, sałata, rzodkiewka, kakao


Żurek z jajkiem, nugetsy rybne, ziemniaki z masłem i koperkiem, marchewka mini, kompot.

Składniki: woda, zakwas żytni, seler, pietruszka ziemniaki, por, marchew, ryba, mąka, jajko, masło, koper, owoce, cukier


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,3,4,7,9-obiad

Podwieczorki

 

 

 

Mix owocowy, banan, mleko.

Składniki: mleko, banan, jabłko, pomarańcza

Kisiel truskawkowy, pomarańcza, kakao.

Składniki: mleko, kisiel truskawkowy, pomarańcza, kakao

Jogurt brzoskwiniowy, mandarynka, herbata z miodem 

Składniki: jogurt, brzoskwinia, mandarynka, herbata, miód

Babka cytrynowa, banan, mleko

Składniki: jogurt brzoskwiniowy, mleko, banan

Galaretka wiśniowa, jabłko, herbata z cytryną.

Składniki: mąka, cukier, masło, ser, jabłko, herbata, cytryna

 

  Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7

 

Uwaga 1.                                                                                                                              


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Uwaga 2.                                                                                                                              


Gramatura  posiłków  podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami